Hur konflikter diskuteras på nätet

av Johan Ydrén, kategori Länktips

Internet är ett underbart forum för interaktion mellan människor som inte skulle träffat annars. En plats där man kan söka råd och diskutera allt från det märkliga till det elementära. Självklart diskuteras något som spelar så stor roll i våra liv som konflikter en hel del. Är du nyfiken på hur det kan låta? Det var i varje fall jag så jag sökte rätt på några diskussioner om konflikter på Ask Metafilter, en populär site där användare kan ställa frågor till andra användare.

Här är 5 smakprov:

How to learn healthy conflict resolution skills in a relationship?” från en kvinna som undrar hur hon ska hantera att hon och hennes pojkvän har lärt sig så olika förhållningssätt till konflikter under sina respektive uppväxter.

”Help for family conflict resolution?” från en medmänniska som vill hjälpa en 85-årig kvinna vars söner inte vill ha någon kontakt med henne, trots hennes försök. Svaren är inte särskilt hjälpsamma. Många tycks kunna sätta sig in i att till slut bryta kontakten med en mor som sårat dem och antar att denna 85-åriga kvinna är likadan. Går alla relationer att rädda? Jag misstänker att min gamla terapihandledare skulle sagt att det är bättre att gå vidare än att offra energi på att kämpa för en relation man aldrig kommer kunna skapa. Med tanke på hur många klienter i terapi som önskar annorlunda relationer med föräldrar och barn är det en viktigt fråga för många.

”Conflict at work, how to handle it” från en designer med en hetlevrad chef som exploderar, lever om och sen blir kompis igen. Kvar står frågeställaren med ilska och negativa känslor.

”How best to use my limited power in dealing with a family conflict” skrivs av en kvinna som är upprörd över att hennes, som hon skriver, galna svägerska hindrar kontakten mellan hennes bros barn och deras farföräldrar, vilket får hennes föräldrar att må dåligt. Frågeställningen är förhållandevis lång och utförlig men svaren kretsar mycket kring frågeställarens tydliga ställningsstagande. Att hon inleder frågan med att tala om sin svägerska som ”galen” påpekar några inte är en god grund för hennes försök att medla konflikten.

”Shaking with rage, and with a lot of other stuff too”, hur gör man om man reagerar fysiskt i konfliktsituationer och det generar en? Skrivet av en person som ofta behöver stå upp för sig själv och andra i sin yrkesutövning. Han, tror jag, besväras av att han börjar skaka av ilska när konversationer övergår till argumentationer, särskilt när de börjar skrika på varandra. Ett fall jag gärna skulle jobbat med, undrar vad han har för arbete som kräver att han regelbundet skriker på andra?

Share

{ 2 comments… read them below or add one }

Aladdin maj 1, 2008 kl. 15:53

Underskatta inte lappen som instrument att hantera konflikter. Eller som uttryck för konflikträdsla-

Maria Rosenfågel oktober 12, 2010 kl. 13:20

På den här sidan tycker jag att du ska ta in:
http://al.turtlecounseling.com/
Fantastisk resurs! Jag har spenderat många timmar läsande hans synsätt och fått mycket hjälp till förståelse av det.

Previous post:

Next post: